top of page
  • Writer's pictureTibor Chladek

A kormány tegyen lépéseket a sertéstartók megsegítése érdekében!

Updated: Jun 27, 2019


A sertéspestis magyarországi megjelenése miatt már több ország jelentett be embargót a magyar sertéshús-exporttal szemben.


Az ország jelentős távol-keleti piacai, így például Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea és Kína, továbbá Oroszország és Ukrajna is lezárta határait a magyar sertéshús előtt.

A már bejelentett embargó a magyar sertésexport 30-40%-át, közel 50.000 tonna sertéshúst érint. Ez a magyar éves termelés 11%-a.


Nagy István agrárminiszter a Világgazdaságnak adott május 22-i interjújában a sertéspestis kapcsán úgy fogalmazott, hogy a kormány termelői kompenzációt nem tervez, mert nincs válság.


A miniszter – aki mint ismeretes, a sertéspestis megjelenéséért is a migránsokat tette felelőssé a kormánypártok uszító politikai üzenetei jegyében – ezen kijelentéséből is látható, hogy egy sajátos álomvilágban él, amely köszönőviszonyban sincs a tényekkel és a magyarországi agrárium szereplői által megtapasztalt hétköznapi valósággal.


Az elmúlt hetekben már 20%-ot csökkent a sertéshús felvásárlási ára, ez önmagában is válságos helyzetbe sodorta a sertéstartókat, különös tekintettel pedig a kisebb üzemméretű, családi jellegű gazdaságokat, amelyek esetében az egyre csökkenő felvásárlási árak még a termelői önköltséget sem fedezik.


Az exportlehetőségek szűkülésével nyilvánvalóan nőni fog a belföldi kínálat, ami a sertéshús felvásárlói árának további csökkenéséhez, így pedig a sertéstartók amúgy is válságos piaci helyzetének további romlásához fog vezetni.


A Magyar Liberális Párt felszólítja Nagy István agrárminisztert, hogy a Földművelésügyi Minisztérium mielőbb dolgozzon ki hatékony intézkedési tervet a sertéspestis megjelenése által okozott károk enyhítésére, és tegyen érdemi lépéseket a magyarországi sertéságazat, különös tekintettel a kis- és közepes üzemméretű, családi gazdaságok válságos helyzetének enyhítése érdekében.



Chladek Tibor, a Liberálisok agrárpolitikai szakértője

2 views0 comments
bottom of page