top of page
  • Writer's pictureTibor Chladek

A protekcionizmus nem megoldás a magyar termelők gondjaira!

Updated: Jun 27, 2019



A Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége arra hívta fel a hazai fogyasztók figyelmét, hogy vásárlásaik során részesítsék előnyben a magyar tojást a külföldről behozottal szemben.


Ez a szemlélet – amely hűen illeszkedik a kormánynak az EU közös piacának elemi szabályait figyelmen kívül hagyó, protekcionista gazdaságpolitikájához – mind a fogyasztók, mind pedig a magyarországi tojástermelők szempontjából kimondottan káros.


A történelem szemétdombjára került szocialista gazdasági rendszerrel szemben a liberális piacgazdaság körülményei között nem az államnak, kormányzati vagy szakmai szervezeteknek, hanem kizárólag a kereslet és a kínálat törvényeinek, a szabad piacnak a feladata az árak és ezzel együtt a fogyasztói magatartások kialakítása.


Magyarországnak, és így a hazai fogyasztóknak is elemi érdeke, hogy minél szabadabb verseny jöjjön létre az Európai Unió tagállamainak közös piacán, hiszen a piaci verseny minden termék vagy szolgáltatás, így például a tojás vagy más élelmiszererek esetében is a fogyasztói árak csökkenéséhez vezet.


Mivel a legtöbb magyarországi fogyasztó jövedelmi viszonyai okán kimondottan árérzékeny, nem várható el, hogy pusztán nemzeti büszkeségből két vagy több termék közül a drágábbat vásárolja meg amiatt, mert az itthon került előállításra.


A magyar gazdák, így a hazai tojástermelők számára is az egyetlen út termelési hatékonyságuk és ezzel együtt versenyképességük növelése, hogy meg tudják állni a helyüket az Európai Unió közös szabad piacán belüli árversenyben a külföldi gazdálkodókkal, termelőkkel szemben.


Az agrárgazdaság valamennyi szereplője részéről, legyen szó akár egy szakmai szervezetről, akár a kormányról, óriási hiba a piaci folyamatokba való beavatkozás, a gazdasági protekcionizmus, hiszen az csak tovább csökkenti a hazai gazdálkodók, termelők versenyképességét, egyúttal pedig végső soron a fogyasztói árak növekedéséhez vezet.


A Magyar Liberális Párt az agrárminisztérium élő lelkiismereteként mindent el fog követni annak érdekében, hogy az agrártárca elegendő hazai és EU-s forrást biztosítson a magyarországi gazdálkodók termelési hatékonyságának és versenyképességének biztosítása érdekében.



Chladek Tibor

0 views0 comments
bottom of page