top of page
  • Writer's pictureTibor Chladek

Az agrárkamara a tejfogyasztók után a dinnyevásárlóknak is hadat üzent

Updated: Aug 10, 2019


A Nemzeti Agrárkamara ismét feladatának érezte, hogy beavatkozzon szabad piaci folyamatokba: a magyarországi vásárlók érdekeit semmibe véve közleményben követelte egy multinacionális kereskedelmi vállalattól, hogy áruházaiban a jelenleginél drágábban forgalmazzon dinnyét.


A Liberálisok már több ízben – így például a tavalyi szabolcsi alma-válsággal vagy a tejpiaci helyzettel kapcsolatban – kifejtették, hogy a szabad piaci folyamatokba történő állami beavatkozás mindig a fogyasztói árak emelkedéséhez vezet, ez pedig alapvetően ellentétes a hazai fogyasztók érdekével.


A magyarországi vásárlók érdeke az, hogy minél olcsóbban tudjanak bármilyen élelmiszert, így például dinnyét vásárolni. Jelen társadalmi viszonyok között, amikor az alapvető élelmiszerek megvásárlása is számos családnak anyagi problémát jelent, különösen is káros tévút hazafias szólamokkal és nacionalista indulatokkal a fogyasztók érdeke ellenében a Magyarországon kapható dinnye – és más termékek – fogyasztói árának emelését követelni. Ezért a Liberálisok határozottan visszautasítják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara álláspontját a magyarországi dinnyeárakkal kapcsolatban, mert az egyaránt ellentétes a piacgazdaság alapelveivel és az árérzékeny magyarországi fogyasztók érdekeivel.

Álságos a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának a magyarországi gazdákkal takaródzó érvelése: ha az Agrárkamara valóban a termelők érdekeit képviselné, akkor lépéseket tenne annak érdekében, hogy az európai uniós támogatások a hazai gazdák versenyképességét növeljék a kormánypárti oligarchák és nagybirtokosok további gazdagítása helyett. Szomorú tény, hogy a nyíltan kormánypárti választási kampányt folytató Agrárkamara nem a magyarországi gazdák érdekeit védi, hanem az Orbán-kormány politikai céljait szolgálja ki.

Magyarországon volt már olyan társadalmi-politikai berendezkedés, ahol nem a szabad piac, nem a kereslet és a kínálat elemi törvényszerűségei, hanem az állam határozta meg a különböző termékek eladási árát. Úgy hívták: Magyar Népköztársaság. Az államszocialista rendszer nem véletlenül omlott össze végül: annak csődje a piac feletti állami irányítás, a tervgazdaság egyenes következménye volt.


Sajnálatos, hogy az Orbán-rendszer a szabad piaci folyamatokba történő állami beavatkozás folyamatos erőltetésével gazdaságpolitikai elveit tekintve is egyre távolabb kerül Nyugat-Európától, miközben működésével feleleveníti az államszocialista múlt emlékeinek baljós árnyát.



Chladek Tibor

a Liberálisok Pest megyei elnöke,

a párt agrárszakértője

0 views0 comments
bottom of page