top of page
  • Writer's pictureTibor Chladek

Egyre sokasodnak a kérdőjelek a hernádi sportpálya körül

Updated: Jun 27, 2019



Chladek Tibor írása szeptember végén jelent meg a hernádi sportpálya kerítése kapcsán, amiben arról írt:Hernádi Sportegyesület (HSE) 11 millió Forint TAO támogatást kapott a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közreműködésével a hernádi sportpálya kerítésének felújítására, a kerítés mégsem épült meg határidőre.


A hernádi önkormányzat végül önerőből építette meg a tervezett kerítés egy részét, az eredetileg tervezett beruházásnak viszont így csak a töredéke valósult meg az önkormányzat költségvetéséből. Mindeddig homály fedi, ki a felelős azért, hogy a kerítés nem készült el időre, és ki a felelős azért, hogy 10 millió forint közpénz eltűnt.


A Liberálisok hernádi csoportelnöke számos kérdést tett fel az érintetteknek, de válaszok hiányában a kérdőjelek egyre csak sokasodnak.


Chladek Tibor írása a hernádi sportpálya körüli anomáliákról:

Szeptember 28-án írtam nyílt levelet Zsírosné Pallaga Mária polgármester asszony részére. Nyilván a nyílt levelem és az abban foglaltakat részletező újságcikkem nyomán egy közlemény jelent meg a helyi önkormányzat honlapján, amelyben Miklósi László, a Hernádi Sportegyesület (HSE) elnöke elismerte személyes felelősségét a sportpálya kerítés építésének csúszása miatt. Mindazonáltal joggal tart számot a hernádi közvélemény érdeklődésére a HSE és a nyíregyházi M & N Fogtechnika Bt. közötti szerződés, illetve az önkormányzat által a kerítés egy részének megépítésére kötött kivitelezői szerződés. Tekintettel arra, hogy a HSE elnöksége a sportegyesület alapszabályára való hivatkozással nem adta ki a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) kötött szerződést, október 5-én emailben fordultam az MLSZ-hez a Szövetség hivatalos honlapján a Pest megyei TAO pénzek ellenőrzéséért felelős koordinátorként feltüntetett személyhez. Levelem így szólt:


“Magyar Labdarúgó Szövetség TAO ellenőrzés Pest megyei régiós koordinátora részére Tisztelt Címzett! Amint az minden bizonnyal Ön előtt is ismeretes, a Pest megyei Hernádi Sportegyesület (HSE) TAO pályázatból kívánta felújítani a hernádi sportpálya kerítését. A pályázathoz a helyi önkormányzat a sportpálya tulajdonosaként tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozatot illetve önrészt biztosított. A rendelkezésemre álló nyilvános információk – így például a hernádi képviselő-testületi ülések jegyzőkönyvei – alapján kijelenthető, hogy a HSE szerződött kivitelező partnere, a nyíregyházi M & N Fogtechnika Bt. nem végezte el határidőre a kivitelezési munkálatokat, ellenben a TAO pályázati támogatásból biztosított közpénz jelentős része szabálytalanul, teljesítés nélkül már kifizetésre került a kivitelező felé olyanformán, hogy bűncselekmény gyanúja is felmerült. A helyi közügyeket figyelemmel kísérő hernádi polgárként, egyben a Magyar Liberális Párt települési elnökeként aggodalommal kísérem figyelemmel a Hernádon elköltött közpénzek sorsát. Nem merem feltételezni, hogy az MLSZ közpénzek törvénytelen felhasználásához asszisztálna. Ezért a fentiek alapján tisztelettel megkérem Önt, hogy a HSE TAO pályázata kapcsán vizsgálatot indítani szíveskedjen. Egyúttal megkérem Önt, hogy a HSE TAO pályázata kapcsán valamennyi dokumentumot, (különös tekintettel az MLSZ és a HSE között kötött szerződésre) legyen kedves elektronikus úton a rendelkezésemre bocsátani. Várom mielőbbi megtisztelő válaszát. Közreműködését előre is köszönve, kiváló tisztelettel üdvözli: Chladek Tibor a Magyar Liberális Párt hernádi csoportelnöke”


Mivel az MLSZ részéről semmilyen választ nem kaptam, ezért közérdekű adatigényléssel fordulok a Szövetség felé. Közérdekű adatigénylésemre az MLSZ köteles lesz válaszolni, hiszen a TAO pénzek a Kúria vonatkozó döntése alapján közpénznek minősülnek, amelyek felhasználását valamennyi adófizető állampolgár jogosult nyomon követni.


Az MLSZ részére küldött eredeti kérdéseimet a közérdekű adatigénylésem során a következőkkel egészítem ki:


– Mely cég TAO felajánlásából származik a hernádi sportpálya kerítésére szánt pályázati keretösszeg?


– Ki volt a felelős azért az eljárásért, amely során a nyíregyházi M & N Fogtechnika Bt. nyerte el a hernádi sportpálya kerítésének kivitelezési munkálatait?


Álláspontom szerint a kerítés kapcsán felmerülő valamennyi, ma még homályos részletre fény kell derüljön, mert elfogadhatatlannak tartanám, ha a közpénzek felhasználása terén ugyanaz a rendszerszintű korrupcióra épülő gyakorlat következmények nélkül honosodna meg településünkön, közös otthonunkban, ami sajnos az egész országra jellemzővé vált az elmúlt években.


Ezúton is köszönöm mindazoknak a hernádi lakosoknak a biztatását, akik féltő szeretettel biztosítottak támogatásukról az elmúlt hetekben.

A helyi közélet tisztaságát és átláthatóságát fontosnak tartó polgárok a jövőben is számíthatnak rám.


Chladek Tibor,

a Liberálisok hernádi csoportelnöke

1 view0 comments
bottom of page