top of page
  • Writer's pictureTibor Chladek

Eltörölnék a helyi iparűzési adót a Liberálisok

Updated: Jun 27, 2019



A Szluka Étteremben tartott vállalkozói fórumot március 9-én a Magyar Liberális Párt helyi csoportja. Az alkalom keretében a Liberálisok ismertették hernádi vállalkozásfejlesztési programjukat, amelynek lényeges elemei a helyi iparűzési adó eltörlése, munkahelyteremtő támogatások bevezetése, ingyenes pályázati tanácsadó iroda létrehozása, termelői piac létesítése, valamint az önkormányzati tulajdonban lévő termőföldeken mezőgazdasági termelő tevékenységek beindítása lesznek.


Chladek Tibor, a Liberálisok Pest Megyei Választmányi elnökének és helyi csoportelnökének meghívására gyűltek össze hernádi vállalkozók, hogy megismerjék a párt települési vállalkozásfejlesztési programját és saját javaslataikkal ki is egészítsék azokat.


A liberális politikus felidézte a párt elmúlt hónapokban megvalósult rendezvényeit, így a karácsonyi szeretetvendégséget – amelynek keretében a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel közösen több mint 300 adag meleg ételt és minőségi használt ruhákat, valamint gyermekeknek szánt ajándékcsomagokat osztottak ki az Állomás téren – a december 24-i karácsonyfaosztást és a januári jótékonysági akciót is, továbbá beszámolt a télvíz idején súlyosan balesetveszélyes hernádi közutak állapota ügyében tett lépéseiről és a helyi iskolabusz újraindítását célzó kezdeményezéséről is, amelyet már több mint háromszáz hernádi polgár támogatott aláírásával.


Chladek Tibor részletesen beszámolt a Hernádi Sportegyesület TAO-pályázata ügyében kiderült korrupciós botrányról, amely kapcsán a liberális politikus által tett feljelentés nyomán már a NAV Bűnügyi Főigazgatósága folytat nyomozást jelentős összegű költségvetési csalás megalapozott gyanújával. Mint ismeretes, a nyíregyházi Fogtechnika Bt. több mint tízmillió forint előleget vett fel szerződésellenesen a sportpálya kerítésének megépítésére még az érdemi munkálatok megkezdése előtt, majd a pénzzel egyetemben nyomtalanul eltűnt.


A Liberálisok hernádi vállalkozásfejlesztési programjának legnagyobb közérdeklődést kiváltó pontja nyilvánvalóan a helyi iparűzési adó eltörlésének szándéka.


Ennek kapcsán Chladek Tibor elmondta: „egy valóban vállalkozásbarát önkormányzat nem a helyi vállalkozók megsarcolásából kívánja fenntartani működését, továbbá teljesen igazságtalan, hogy árbevételtől és nyereségtől függetlenül azonos arányban fizetnek iparűzési adót a településen működő vállalkozások. A szomszédos Újlengyelben az IPA már évekkel ezelőtt teljesen eltörlésre került, a település mégsem ment csődbe, sőt mi több virágzik és fejlődik, nagymértékben az adómentesség miatt oda települő vállalkozások miatt. Ez lehet a siker receptje Hernádon is”.


Chladek Tibor – aki a Magyar Liberális Párt agrárszakértője is – kijelentette, hogy a Liberálisok ingyenes pályázati tanácsadó irodát kívánnak létesíteni az önkormányzati választásokat követően, amely térítésmentesen tájékoztatja a helyi vállalkozókat az aktuálisan elérhető pályázatokról és igény esetén segít azok elkészítésében, benyújtásában és megvalósításában is, nagy hangsúlyt fektetve az Országos Foglalkoztatási Alap, illetve a területileg illetékes hivatal foglalkoztatási osztálya által biztosított munkahelyteremtő támogatásokra és pályázatokra.


Az egyik legfontosabb célként Chladek Tibor a nem kizárólag vállalkozásbarát, de vállalkozói szemléletű önkormányzat létrehozását jelölte meg.


A Liberálisok helyi vállalkozásfejlesztési programjának meghatározó eleme az önkormányzati termőföldeken termelő tevékenység beindítása, amelynek eredményeképpen csökkenne a munkanélküliség, illetve a most más településekre ingázó munkavállalóknak is lehetőségük lenne helyben munkát vállalni.


A termőföldek megművelése mellett az otthon lévő kismamák és nyugdíjasok részére is lehetőséget lehet biztosítani jövedelemkiegészítésként folytatott háztáji jellegű növénytermesztés és állattartás beindításával, amelyhez a helyi önkormányzat segítséget tudna nyújtani akár az eszközbeszerzésben, akár vetőmagok biztosításával, akár az állatállomány kialakításával, de legfőképpen állandó felvásárlói piac garantálásával – megállapodást kötve hernádi illetve környező településeken működő vágópontok, baromfi-, nyúl- és zöldség-feldolgozó üzemekkel.


Kérdésre válaszolva Chladek Tibor elmondta, hogy tervezik helyi termelői piac létesítését is, hiszen ami eredményesen működik Örkényen, Tatárszentgyörgyön vagy Ócsán, arra Hernádon is jogosan fogalmazódik meg társadalmi igény.


A résztvevőket a Liberálisok majonézes hidegtálakkal és üdítőitalokkal vendégelték meg. A felvetésekben és ötletekben gazdag rendezvény optimista hangulatú, kötetlen beszélgetéssel zárult.



Magyar Liberális Párt – Liberálisok

3 views0 comments
bottom of page