top of page
  • Writer's pictureTibor Chladek

Kegyelettel emlékezünk a romagyilkosságok áldozataira

Updated: Jun 27, 2019



A Magyar Liberális Párt részvéttel osztozik a roma nemzetiséghez tartozó honfitársainkkal közös gyászunkban, amikor a tíz éve a Pest megyei Tatárszentgyörgyön meggyilkolt Csorba Róbertre és öt éves kisfiára, Csorba Robikára, valamint a 2008-2009-es rasszista indíttatású gyilkosság-sorozat valamennyi áldozatára emlékezünk. 


Ki kell mondanunk és nem szabad elfelejtenünk, hogy a 2008-ban Nagycsécsen megkezdődött gyilkosságsorozat kimondottan rasszista indíttatású volt: a szélsőjobboldali elkövetők a cigány származás, a roma nemzetiséghez való tartozás miatt gyilkolták meg ártatlan áldozataikat, így ma tíz esztendeje, 2009. február 23-án hajnalban a Pest megyei Tatárszentgyörgyön Csorba Róbertet és öt esztendős kisfiát, Csorba Robikát.


Magyarországon hónapokon keresztül a félelem és a rettegés uralkodott a hazai romák között: senki nem tudhatta, mikor és hol csapnak le a gyűlölettől elvakultan cigányokra vadászó, faluszéli házakat felgyújtó majd az égő otthonokból menekülőket sunyi módon, lesből legyilkoló bűnözők. Kitörölhetetlen a félelem és a fájdalom emléke: a rasszista indíttatású sorozatgyilkosság ugyanakkor nem a magyarországi roma közösség magánügye, de a mai napig égő és talán soha be nem gyógyuló sebe a teljes magyar társadalomnak.


Tatárszentgyörgy arra emlékeztet mindannyiunkat, hogy ha a hétköznapokban teret engedünk a rasszizmusnak, és nem emeljük fel a szavunkat a kirekesztés és a megbélyegzés minden formájával szemben – érjen az bármilyen etnikai, vallási vagy szexuális kisebbséget – akkor a gyűlölet egy idő után minden esetben tettlegességhez és végül gyilkosságokhoz vezethet.


Kegyelettel emlékszünk Csorba Róbertre és Csorba Robikára, valamint a rasszista indíttatású sorozatgyilkosság valamennyi áldozatára, és csak remélni tudjuk, hogy a rasszizmus, a kirekesztés, a gyűlölet nem gyilkolhat újra a XXI. századi Magyarországon.



Chladek Tibor, a Magyar Liberális Párt Pest megyei választmányi elnöke, hernádi csoportelnöke 

0 views0 comments
bottom of page