top of page
  • Writer's pictureTibor Chladek

KORRUPCIÓ GYANÚJÁNAK ÁRNYÉKA VETÜL A HERNÁDI SPORTPÁLYÁRA



A Hernádi Sportegyesület (HSE) 11 millió Forint TAO támogatást kapott a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közreműködésével a hernádi sportpálya kerítésének felújítására.

Az elnyert támogatás szabálytalanul már kifizetésre került a HSE által választott kivitelező felé, a kerítés mégsem épült meg határidőre. A hernádi önkormányzat a HSE és a kivitelező közötti szerződés megvalósulásának hiánya miatt visszavonta a TAO pályázathoz adott tulajdonosi hozzájárulását  és önerőből építette meg a tervezett kerítés egy részét.

Közel 10 millió Forint közpénz eltűnt, az eredetileg tervezett kerítés töredéke valósult meg az önkormányzat költségvetéséből – de hogy ki felelős mindezért, még homály fedi.


A HSE eddig közel 10 millió Forint TAO támogatást utalt át az általa kiválasztott, szerződött kivitelezőnek, a nyíregyházi M & N Fogtechnikai Betéti Társaságnak, amelynek alaptőkéje mindössze 10.000 Ft azaz tízezer Forint, fő tevékenysége pedig „orvosi eszköz gyártása”.  A cég nem készítette el határidőre a tervezett beruházást, így a kerítés egy részét az önkormányzat saját pénzügyi forrásból, saját kivitelezővel építette meg a pálya használhatóságának biztosítása érdekében.


A hernádi képviselő-testület július 19-i hivatalos jegyzőkönyvéből világosan és egyértelműen kiderül, hogy a HSE elnöksége szabálytalanul, a szerződésben foglaltak teljesítése nélkül utalt át a TAO támogatásból közel 10 millió Forintot a kivitelezőnek.


Az ügyben nyílt levélben fordultam Zsírosné Pallaga Mária polgármester asszonyhoz 2018. szeptember 28-án. A nyílt levéllel szerettem volna pontos információkhoz jutni az önkormányzatot ért kár mértékéről, az önkormányzat által választott új kivitelező kiválasztásának szempontjairól, illetve hogy a Hernád SE működésében és gazdálkodásában tapasztalható törvénytelenségek kapcsán történtek-e jogi lépések. Nyílt levelemre a polgármester asszony a következő választ adta:


Tisztelt Uram!

Meglepetéssel tapasztaltam, hogy 2018. október 1-jén egy írást jelentetett meg egy internetes portálon.

Az írás azt sugallja, hogy a hernádi önkormányzat is tehet a sportpálya körül kialakult helyzetről, illetve tényként közli, hogy nem válaszoltam a maga levelére.


Mindkét állítás hazugság, amelynek Ön tudatában van, ennek ellenére azt írásában feltüntette.


Ha olvasta a jegyzőkönyveket, akkor ismernie kell a helyzetet, levelére pedig 2018. szeptember 30-án válaszoltam.


Kérem, hogy az írást a portálról még a mai napon távolítsa el (vagy abból töröljék a hernádi önkormányzatra és a személyemre vonatkozó hamis állításokat), ellenkező esetben jogi útra terelem az ügyet.


Üdvözlettel,

Zsírosné Pallaga Mária


A válaszra pedig a következőképpen reagáltam:


Tisztelt Polgármester Asszony, ezúton is köszönöm válaszát.


Sajnálattal közlöm hogy szeptember 30–án kelt válaszával nem találkoztam, ellenkező esetben nem állítottam volna, hogy nem kaptam választ.


Sem nyílt levelemben, sem pedig a Liberálisok weboldalán megjelent cikkemben nem állítottam azt, hogy az önkormányzat vagy személy szerint Ön lenne a felelős a sportpálya kapcsán kialakult helyzetért.


Azt viszont állítottam, és ezen állításomat továbbra is fenntartom, hogy Ön és a Hernád SE elnöke egyaránt tisztában volt azzal, hogy a HSE TAO pályázata kapcsán pénzügyi visszaélés gyanúja merült fel.


Erről tanúskodik az augusztusi képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve is. Kérem, nevezze meg, hogy mely állításomat tartja hazugnak vagy pontatlannak.


Továbbra is várom megtisztelő válaszát arra vonatkozóan, hogy:


– a HSE TAO pályázatának kudarca milyen anyagi kárt okozott az önkormányzatnak


– mi alapján került kiválasztásra az önkormányzat által felkért kivitelező az elmaradt munkálatok részbeni elvégzéséért?


– történtek-e lépések a nyomozó hatóságok felé, miután a HSE TAO pályázata kapcsán a szabálytalanságokra fény derült?


Kiváló tisztelettel üdvözli: Chladek Tibor


A hernádi képviselő-testület augusztusi testületi ülésének hivatalos jegyzőkönyvéből világosan és egyértelműen kiderül az is, hogy mind Zsírosné Pallaga Mária polgármester asszony, mind pedig Miklósi László önkormányzati képviselő, a HSE elnöke tisztában volt azzal, hogy a sportegyesület TAO támogatásának felhasználása során bűncselekmény gyanúja merült fel.


Magam hernádi polgárként, egyben a Magyar Liberális Párt helyi csoportelnökeként fontosnak érzem, hogy az ügy valamennyi, ma még homályos részlete nyilvánosságra kerüljön.


Célom nem az ítélkezés vagy bűnbakok keresése, hanem annak a biztosítása, hogy a hernádi sportéletre szánt közpénzek az itt élő polgárok érdekeinek figyelembevételével, transzparens és átlátható módon kerüljenek felhasználásra.



Chladek Tibor Magyar Liberális Párt hernádi csoportelnök

1 view0 comments
bottom of page