top of page
  • Writer's pictureTibor Chladek

Rasszista diszkrimináció gyanúja Hernád szórakozóhelyén



A Hernádi Szabadság online hírportál értesülései szerint rendőri intézkedést is vont maga után a hernádi Korona Sörözőben megtartott szombat esti bál. 2019. augusztus 3-án a rendezvényt biztosító biztonsági őrök több helybéli illetve örkényi és dabasi roma fiatalt nem engedtek be a szórakozóhelyre. Az ügyben Chladek Tibor, a Liberálisok Pest megyei elnöke, a demokratikus ellenzék hernádi polgármester-jelöltje az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult.


Augusztus 3-án, szombaton este hernádi, dabasi és örkényi roma nemzetiségű fiatalok belépését tagadta meg a Korona Söröző biztonsági szolgálata, az ügy joggal kavart felháborodást a településen – számolt be a Hernádi Szabadság. Az online hírportál információi szerint már korábban is elterjedt volt az a szóbeszéd Hernádon, hogy a kétheti rendszerességgel megtartásra kerülő bálról előszeretettel tiltják ki a roma vendégeket a Korona Sörözőből.


Chladek Tibor, a demokratikus ellenzék hernádi polgármester-jelöltje az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult az ügyben, a Hatóságtól kérve annak vizsgálatát, hogy történt-e jogsértés a Korona Söröző üzemeltetői és biztonsági őrei részéről.


“Amennyiben bebizonyosodik, hogy a hernádi Korona Söröző rasszista alapon, bőrszín és származás alapján szelektál a vendégei között, annak súlyos következményeket kell vonnia maga után. A roma és nem roma lakosság békés együttélésének alapfeltétele, hogy a többségi társadalom elutasítsa a rasszizmus minden formáját” – nyilatkozott a Hernádi Szabadság hírportálnak a liberális politikus.


Chladek Tibor elmondta, hogy minden szórakozóhely üzemeltetőjének joga van arra, hogy a renitensen viselkedő vendégeket távozásra kérje fel, származástól függetlenül. A hernádi Korona Sörözőben azonban nem ez történt: az érintettek elmondása alapján a belépés lehetőségét tagadták meg tőlük a biztonsági őrök roma nemzetiséghez tartozásuk miatt.

A Magyar Liberális Párt határozottan elítéli a rasszizmus, a hátrányos megkülönböztetés minden formáját, és határozottan kiáll mindazon polgárok mellett, akik származásuk, világnézetük, vallási vagy politikai meggyőződésük miatt sérelmet szenvednek el.



Magyar Liberális Párt

2 views0 comments
bottom of page