top of page
  • Writer's pictureTibor Chladek

Úttalan utak Hernádon – A megyei kormányhivatal intézkedése követte a Liberálisok nyílt levelét

Updated: Jun 27, 2019



Január hónapban Chladek Tibor, a Magyar Liberális Párt Pest megyei választmányának elnöke, egyben hernádi csoportelnöke nyílt levélben fordult dr. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízotthoz a hernádi közutak ügyében. Február 4-én megérkezett a Pest Megyei Kormányhivatal válasza, ami alapján remélhető, hogy Hernád Nagyközség Önkormányzata a jövőben nem hagyja figyelmen kívül a téli időszakban balesetveszélyessé váló helyi közutak fenntartásával kapcsolatos kötelezettségeit. 


Mivel számos helyi lakos jelezte, hogy a helyi utak – kevés kivételtől eltekintve –  az útfelszínt borító hó- és jégpáncél miatt súlyosan balesetveszélyesek, ezért január 6-án a Liberálisok helyi csoportja felszólította a településvezetést, hogy a Hernádon élő polgárok érdekében haladéktalanul kezdje meg a balesetveszélyes helyzet elhárítását, és lásson neki az utak és járdák teljes megtisztításának.


Sajnos a kérést nem követték érdemi lépések, ezért Chladek Tibor, a Liberálisok Pest megyei elnöke és hernádi csoprotelnöke az alábbi nyílt levéllel fordult január 11-én dr. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízotthoz.


“Amint arról Hernád Nagyközség Önkormányzatának polgármesterét már több ízben nyilvános felhívások keretében tájékoztattam, a települési önkormányzat felelősségi körébe tartozó helyi közutak jelentős része az elmúlt napokban leesett jelentős hómennyiség és az útburkolatokat borító jégpáncél miatt kimondottan balesetveszélyes.


Jelzéseim sajnos süket fülekre találtak, azoknak nem lett foganatjuk, holott a jelen körülmények között a helyi önkormányzat felelőtlensége és mulasztása miatt a hernádi polgárok jelentős része nem tud biztonságos körülmények között közlekedni – legyen szó akár óvodába, iskolába járó kisgyermekekről, munkába járó dolgozókról, nyugdíjasokról.


Az elmúlt napokban több helyi polgár is segítségért fordult hozzám, a hernádiak érdekében, mert már több sérüléssel is járó baleset történt a közelmúltban.


A Hernádon élő valamennyi lakos közlekedésbiztonságát szem előtt tartva kérem az Ön közreműködését.


Tisztelettel kérem Kormánymegbízott Urat, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal, mint Hernád Nagyközség Önkormányzatának felettes hatósága tegye meg a szükséges intézkedéseket a helyi településvezetés felé, hogy a hernádi polgárok biztonságának szavatolása érdekében a települési önkormányzat végre eleget tegyen a helyi közutak kapcsán fennálló kötelezettségének”.


Február 5-én megérkezett a Pest Megyei Kormányhivatal hivatalos válasza. Az ügyben a kormánymegbízott nevében és megbízásából intézkedő osztályvezető arról tájékoztatta a liberális politikust, hogy a helyi közutak karbantartása, az esetleges balesetveszély elhárítása valóban a helyi önkormányzat felelősségi körébe tartozik.


A Kormányhivatal Chladek Tibor nyílt levele nyomán tájékoztatást is kért Hernád Nagyközség Önkormányzatától arra vonatkozóan, hogy a településvezetés eleget tud-e tenni a közutak tisztán tartására vonatkozó, jogszabályokban rögzített kötelezettségének.


Igaz, lassan véget ér a tél, de a jövőre nézve reménykedésre ad okot, hogy a Liberálisok nyílt levele nyomán a problémáról értesülő Pest Megyei Kormányhivatal közbenjárásával a településvezetés figyelembe veszi a hernádi polgárok jogos igényét, és havas-jeges időkben maradéktalanul megtisztítja a helyi közutakat, garantálva a balesetveszélytől mentes közlekedés lehetőségét a helyi kisgyermekes családoknak, nyugdíjasoknak, autósoknak és gyalogosoknak, minden helyi polgárnak egyaránt.

8 views0 comments
bottom of page